A környék látnivalói

 

Szatmár és Bereg egykori történelménél és földrajzi elhelyezkedésénél fogva sok emléket megőrzött múltunkból. Ízelítőül csupán néhányat említünk, az egyes települések honlapjai bővebb információkat tartalmaznak a látnivalókról, nevezetességekről.

 

Irodalmi értékek iránt érdeklődőknek javasoljuk Szatmárcseke felkeresését, ahol a Himnusz született. Itt a Kölcsey Ferenc-emlékszoba, valamint a református temetőben álló Kölcsey Ferenc-emlékmű várja a látogatókat. Tiszacsécsén a Móricz Zsigmond-emlékházat javasoljuk meglátogatni, Tunyogmatolcson pedig Petőfi Sándor a Falu végén kurta kocsma című verséhez ihletet adó, Szamos-parti emlékművet ajánljuk figyelmükbe. Szabó Lőrinc költő Tiszabecsen szerzett élményeit örökítette meg költeményeiben.

 

Egyházi értékekben nagyon gazdag a vidék. Ismerkedjenek meg a beregi részen Lónya, Vámosatya, Tákos, Csaroda, Beregdaróc gyönyörű templomaival, a szatmári térségben pedig látogassanak el a tiszacsécsei haranglábas templomba, nézzék meg térségünk három, Europa Nostra-díjas templomát Sonkádon, Szamosújlakon és Gyügyén! Fehérgyarmat négy fiatornyos templomát se hagyják ki!

 

Történelmi értékekben is bővelkedik vidékünk. Esze Tamás emlékét őrzi Tarpa község, Tiszabecsen a Rákóczi-szabadságharc tiszteletére emelt emlékművet láthatják. A múlt emlékeibe a mátészalkai Szatmári, valamint a vásárosnaményi Beregi Múzeum nyújt gazdag betekintést.

 

Néprajzi értékeink szakszerű bemutatása ugyancsak ezekben a múzeumokban történik, illetve falvaink tájházaiban, gyűjteményeiben, amelyek vagy a paraszti élet mindennapjaiba engednek bepillantani, vagy pedig tematikusan mutatják be múltunk egy-egy szeletét. A penyigei Lekvárium, Fülesd népi múltat idéző központja, a tarpai szárazmalom, a túristvándi vízimalom mind-mind maradandó élményt ígér.

 

A vízi sportok, a strandolás szerelmeseinek a Tisza és a Túr nyújthat igazi felfrissülést, kikapcsolódást. A folyók mentén fekvő falvakban szálláshelyeket, kempingeket alakítottak ki, a szervezett sportra vágyóknak utazási irodák kínálják színes vízi és szárazföldi programjaikat. Közben megcsodálhatják a folyók mentén létrejött dzsungelgyümölcsösöket, ahonnan többek között a finom szatmári pálinka és szilvalekvár alapanyaga is származik. Ez utóbbi kapcsán már most is tematikus úttal várja a látogatókat a Szilvaút Egyesület, és bemutatóházak nyitják meg hamarosan kapuikat Kisarban és Tivadaron!

 

Nyaranta (és télen is) színes múltidéző- és folklórprogramok kínálnak felejthetetlen élményeket. Tájékozódjanak a települések honlapjain a Beregi és a Szatmári Napok, valamint a Gyarmati Vígasságok aktuális rendezvényeiről, időpontjairól!

 

Kellemes időtöltést kívánunk Szatmárban és Beregben!